top of page
Search
  • Writer's picturePenny

Σκιές και Οστά της Leigh Bardugo

Το βιβλίο αυτό ήρθε στα χέρια μου μέσα από το κουτί του Μαΐου του Bookbrewed με θέμα: Witches Wanna Have Fun. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να το επιλέξω για το κουτί μου, χάρηκα ιδιαίτερα καθώς ήθελα πολύ να το διαβάσω. Το σκιές και οστά αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το σύμπαν αυτό. Σήμερα λοιπόν πέρα από το βιβλίο θα ήθελα να κάνω και μερικά σχόλια για τη σειρά που προβάλλεται ήδη από τα τέλη Απριλίου στο Netflix. Για όσους δεν έτυχε να διαβάσετε το βιβλίο ή να δείτε τη σειρά σας παραθέτω την περίληψη από το οπισθόφυλλο:

«Περικυκλωμένο από εχθρούς, το άλλοτε μεγάλο έθνος της Ράβκα έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Η μοίρα της Ράβκα είναι πλέον στα χέρια μιας μοναχικής κοπέλας. Η Αλίνα Σταρκόφ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή σε κάτι. Όταν όμως το τάγμα της δέχεται επίθεση στο Διάσελο και ο καλύτερος φίλος της τραυματίζεται βαριά, αποκαλύπτεται ότι η Αλίνα διαθέτει μια εξαιρετική δύναμη που σώζει τη ζωή του - μια δύναμη που ίσως είναι το κλειδί για να ελευθερώσει τη χώρα της. Το νεαρό κορίτσι οδηγείται στη βασιλική Αυλή για να εκπαιδευτεί ως μέλος των Γκρίσα, της μαγικής ελίτ υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ενώ το σκότος ελλοχεύει και ένα ολόκληρο βασίλειο στηρίζεται στην αδάμαστη δύναμή της, η Αλίνα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά των Γκρίσα και… της καρδιάς της.»

Στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Ελένης Δασκαλάκη. Το βιβλίο το απόλαυσα περισσότερο από όσο περίμενα και το διάβασα πάρα πολύ γρήγορα. Ο λόγος έρεε και δεν υπήρχαν περιττές περιγραφές. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ιστορία παραδίδεται μέσα από την οπτική της Αλίνα, καθώς εμβαθύνουμε περισσότερο στα συναισθήματα και τις σκέψεις της με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε καλύτερα και τον κεντρικό χαρακτήρα της σειράς.

Όσον αφορά το περίφημο ερωτικό τρίγωνο, προτιμώ τον Μαλ έναντι του Darkling και επιτρέψτε μου να επιχειρηματολογήσω πριν πέσετε να με φάτε! Προσωπικά, οι περιγραφές που γίνονται για τον Darkiling ήδη από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, με προδιαθέτουν αρνητικά απέναντί του. Οι φράσεις: «πολύ όμορφος και πολύ ισχυρός» στα αυτιά μου ηχούν ως αλαζόνας με αποτέλεσμα να είμαι άκρως επιφυλακτική απέναντί του. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον ως χαρακτήρας αλλά μέχρι εκεί. Από την άλλη πλευρά ο Μαλ μου φάνηκε ένας χαρακτήρας πιο προσιτός, πιο ρεαλιστικός που οι αντιδράσεις του και η συμπεριφορά του δικαιολογούνται μετά από όλα αυτά που έχει περάσει. Επιφυλάσσομαι ωστόσο γιατί ακολουθούν άλλα δύο βιβλία για να ολοκληρωθεί αυτή η τριλογία και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Θεωρώ ότι έμπνευση της συγγραφέως για τη Ράβκα υπήρξε η Ρωσία καθώς πολλές αναφορές μέσα στο βιβλίο οδηγούν τον αναγνώστη σε αυτό το συμπέρασμα. Από τα κέφτα των Γκρίσα και το κβας που πίνουν μέχρι τα ονόματα που επιλέγει για να κατονομάσει τους ήρωές της. Το μόνο στοιχείο του βιβλίου που δεν μου άρεσε είναι η μετάφραση ορισμένων όρων, όπως η φράση «Διάσελος των Σκιών» για να περιγράψει τον όρο «The Fold» που χρησιμοποιείται στο πρωτότυπο κείμενο. Προτιμώ τον όρο «Πτυχή» που υιοθετείται στη σειρά.

Όπως προανέφερα το Σκιές και Οστά μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το Netflix και προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία από τον Απρίλιο. Έτυχε πρώτα να δω τη σειρά και μετά να διαβάσω το βιβλίο με αποτέλεσμα να εντοπίσω στοιχεία που μου άρεσαν αρκετά αλλά και σημεία που θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.

Αρχικά η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες, τα κουστούμια και τα σκηνικά θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ προσεγμένα και η παραγωγή πάρα πολύ καλή. Όσον αφορά την πλοκή ήταν αρκετά κοντά στο βιβλίο γεγονός ευχάριστο για τους φαν της σειράς. Παρόλα αυτά για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το Grishaverse θεωρώ ότι δεν ενέταξε πολύ ομαλά τον τηλεθεατή στο σύμπαν. Προσωπικά μου δημιούργησε απορίες που τις έλυσα μέσω του βιβλίου αφού την τελείωσα. Επίσης η δράση ξεκίνησε από το 5ο επεισόδιο και μετά. Τέλος θεωρώ ότι ο χαρακτήρας της Αλίνα χαντακώθηκε όχι γιατί η ηθοποιός δεν ήταν καλή αλλά επειδή παράλληλα βλέπαμε και άλλους γυναικείους χαρακτήρες με περισσότερο ενδιαφέρον. Η Αλίνα του βιβλίου μου άρεσε περισσότερο. Ήταν πιο δυναμική, διεκδικούσε το δίκιο της και έλεγε άφοβα την άποψή της γεγονός που μου έλλειψε από τη σειρά.

Σίγουρα θα διαβάσω και τα επόμενα βιβλία και θα παρακολουθήσω την επόμενη σεζόν για να δω την έκβαση της ιστορίας. Το βαθμολογώ με ένα 4/5. Αν το έχετε διαβάσει και είστε φαν του σύμπαντος αυτού θα ήθελα πολύ να μου πείτε την άποψή σας!

21 views0 comments
bottom of page