Τι θυμάσαι από τον θάνατό σου του Πυθαγόρα Ελευθεριάδη

Όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο χρειάστηκε πολύ σκέψη για να αποφασίσω τι θέλω να γράψω και πώς θα μπορέσω να το εκφράσω με ακρίβεια. Τα συναισθήματα που μου προξένησε ήταν πολλά και τα θέματα που πραγματεύεται ιδιαίτερα ευαίσθητα και σοβαρά. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που εκφράζει πληθώρα φαινομένων που δυστυχώς εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να λαμβάνουν χώρα στην ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και με μεγάλη μου χαρά είδα ότι πρόκειται να μεταφραστεί και στα αγγλικά.
Η ιστορία μας ξεκινά με ένα διάλογο ανάμεσα σε έναν από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, τον Αχιλλέα, με τον Θεό. Πληροφορούμαστε ότι ο Αχιλλέας πέθανε σε ηλικία μόλις 22 ετών και ότι ο θάνατός του ήταν ξαφνικός. Μέσα στην ανυπαρξία του θανάτου αδυνατεί να προσδιορίσει τα χρόνια που πέρασαν ωστόσο ξαφνικά του δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία. Αφού εξιστορήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο χαμό του, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη ζωή και να διορθώσει μία και μοναδική στιγμή.
Μέσα από την εξιστόρησή του Αχιλλέα λοιπόν ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας μίας πολύ όμορφης ιστορίας αγάπης, που προσωπικά μου θύμισε έντονα τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο από Το Τραγούδι του Αχιλλέα, και παρατηρεί την αγάπη των ηρώων να ανθίζει. Οι ήρωες αυτοί αποτέλεσαν υποδείγματα αγάπης άδολης, χωρίς όρους και ανιδιοτελή.
Ωστόσο, αν και ιδιαίτερα τρυφερή, δεν ήταν η ερωτική ιστορία μεταξύ των ηρώων αυτή που μου κέντρισε εξ ολοκλήρου το ενδιαφέρον και με κράτησε ως το τέλος. Η πρωτοτυπία όσον αφορά τους ίδιους τους ήρωες, τα θέματα που πραγματεύονταν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και τα ταμπού που έσπασαν για τα δεδομένα της ελληνικής λογοτεχνίας είναι αυτά που με εντυπωσίασαν και με συγκίνησαν.
Αφενός ο Αχιλλέας αντιπροσωπεύει όλους εκείνους τους ανθρώπους που εξαιτίας της μικρής και στενόμυαλης πολλές φορές ελληνικής κοινωνίας νιώθουν την ανάγκη να αλλάξουν, να προσαρμοστούν και να καταπιέσουν τα θέλω τους και τις επιθυμίες τους με σκοπό να ταιριάξουν σε αυτό που η κοινωνία ορίζει ως ορθό. Μέσα από την ιστορία του βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά τα χρόνια πειθαρχίας στην ιδιοσυγκρασία του. Η σχέση του με τον Έντουαρντ αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας του, αυτό που τον έσωσε από μία ζωή δυστυχισμένη και μέτρια. Η σχέση τους δείχνει την απελευθέρωση του Αχιλλέα από τα πρέπει και τα μη αλλά τονίζει και παράλληλα το πόσο ανεπαρκής είναι η κοινωνία μας σε πολλούς τομείς της. Αφετέρου ο Έντουανρτ ως Βρετανός έρχεται σε αντίθεση με τα αυστηρά και απαρχαιωμένα ήθη της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει μία κοινότητα που έχει ελάχιστη, αν όχι μηδενική, αναπαράσταση στην ελληνική λογοτεχνία.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η απουσία ψυχολόγου στα σχολεία, οι ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος, η σκληρότητα του ελληνικού στρατού και γενικότερα της κοινωνίας, η περιθωριοποίηση του διαφορετικού και η δαιμονοποίησή του, ο ρατσισμός, το πένθος, η απώλεια και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι λίγα μόνο από τα θέματα που έρχονται στην επιφάνεια μέσα από την ιστορία αυτή.
Η πλοκή είναι πρωτότυπη, ρέει σαν νερό χωρίς να κουράζει με περιττά στοιχεία. Οι χαρακτήρες όπως προανέφερα είναι μοναδικοί, πολύ καλά δομημένοι και σίγουρα πολλοί μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους. Οι περιγραφές, οι εικόνες και τα συναισθήματα των ηρώων αποδίδονται με μεγάλη ακρίβεια. Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας φαίνεται ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου γεγονός που εκτίμησα πολύ. Σε πιο τεχνικά ζητήματα μου άρεσε πολύ η διαφοροποίηση της γραμματοσειράς όσον αφορά τα σημεία που οι ήρωες μιλούσαν μέσω της νοηματικής γλώσσας.
Προσωπικά συγκινήθηκα απίστευτα με την ιστορία, αγάπησα τους ήρωες, κυρίως τον Έντουαρντ. Χάρηκα, λυπήθηκα και πόνεσα μαζί τους. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί από όλους. Θέτει πολύ σημαντικά ζητήματα και ανοίγει έναν ωφέλιμο διάλογο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι; Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα ρατσισμού και πώς μπορούμε να προάγουμε την ισότητα στις ευκαιρίες και στον έρωτα; Αν δεν το έχετε διαβάσει σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αν πάλι το έχετε διαβάσει, θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.