top of page
Search
  • Writer's picturePenny

Το Σχολομαντείο της Naomi Novik


Μία από τις νέες κυκλοφορίες που μου κέντρισε έντονα το ενδιαφέρον είναι το Σχολομαντείο της Ναόμι Νόβικ. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και από το εξώφυλλό του και μόνο ήθελα οπωσδήποτε να το έχω στη συλλογή μου. Ευτυχώς το περιεχόμενο του βιβλίου μου άρεσε τόσο όσο και το εξώφυλλο του.

Πριν προχωρήσω περαιτέρω στην κριτική του βιβλίου θα παραθέσω στο σημείο αυτό την περίληψη του βιβλίου.

«Αποφάσισα πως ο Ωρίωνας Λέικ έπρεπε να πεθάνει µετά από τη δεύτερη φορά που µου έσωσε τη ζωή. Όλοι λατρεύουν τον Ωρίωνα. Όλοι οι άλλοι, δηλαδή. Γιατί, αν µε ρωτάτε, µπορεί να κρατήσει τα φανταχτερά µαγικά µάχης για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει περίπτωση να µπω στην οµάδα των φαν που τον λατρεύουν σαν θεό. Δε χρειάζοµαι τη βοήθειά του για να βγω ζωντανή από το Σχολοµαντείο, όπως αυτοί. Τι να µου πουν οι ορδές των τεράτων και των καταραµένων τεχνουργηµάτων, τη στιγµή που το πιο επικίνδυνο πράγµα που υπάρχει στο σχολείο είµαι µάλλον εγώ; Δώστε µου µια ευκαιρία και θα ισοπεδώσω οροσειρές, θα σκοτώσω εκατοµµύρια, θα γίνω η σκοτεινή βασίλισσα του κόσµου.

Αυτό τουλάχιστον περιµένει ο κόσµος. Οι περισσότεροι µαθητές εδώ µέσα θα πανηγύριζαν αν ο Ωρίωνας µε σκότωνε σαν εκείνα τα τέρατα που σέρνονται έξω από τις αποχετεύσεις. Μερικές φορές, µου φαίνεται πως θα ήθελαν να γίνω η µοχθηρή µάγισσα που νοµίζουν ότι είµαι. Το σχολείο σίγουρα το περιµένει.

Αλλά το Σχολοµαντείο δε θα πάρει αυτό που θέλει από µένα. Ούτε ο Ωρίωνας Λέικ. Μπορεί να µην είµαι η λαµπερή ηρωίδα κανενός, αλλά θα βγω ζωντανή αποδώ µέσα, και θα το κάνω χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσω χιλιάδες γι’ αυτό. Αν και σκέφτοµαι σοβαρά να κάνω µια εξαίρεση µόνο για έναν»

Βασική ηρωίδα της σειράς είναι η Γκαλάντριελ Χίγκινς τριτοετής μαθήτρια του Σχολομαντείου, μίας αρκετά ιδιόμορφης μαγικής ακαδημίας. Με μία ιδιαίτερη έφεση στα ξόρκια καταστροφής και μία σκοτεινή προφητεία να τη βαραίνει, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις μαθητικές της υποχρεώσεις αλλά και να επιβιώσει από τις επιθέσεις των μαλαφικάριων που ζουν στα έγκατα του σχολείου και κυνηγούν τους μαθητές του. Με την αποφοίτησή της να βρίσκεται μόλις ένα χρόνο μακριά η ανάγκη της να συνάψει συμμαχίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ ειδικά, αν θέλει να περάσει τις πύλες του Σχολομαντείου ζωντανή. Ξαφνικά η ζωή της έρχεται τα πάνω κάτω όταν ο Ωρίονας Λέικ τη σώζει από μία επίθεση μαλαφικάριων και εκεί είναι που το σχέδιό της γεννιέται.

Το Σχολομαντείο εκφράζει ένα πολύ ιδιόμορφο και ενδιαφέρον σύστημα μαγείας, όπου κανένας ενήλικας δεν έχει θέση. Τα μαθήματα, η συντήρηση του κτιρίου όπως επίσης και η προστασία των μαθητών βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια τους. Στο Σχολομαντείο δεν υπάρχουν φιλίες παρά μόνο συμφέρουσες συμφωνίες, ωφέλιμες ανταλλαγές ενώ μία μόνο λάθος κίνηση αρκεί για να πεθάνεις.

Βρήκα την σκοτεινή αυτή όψη του μαγικού σχολείου πολύ θελκτική και ενδιαφέρουσα καθώς διαφοροποιείται αρκετά από τις σχολές μαγείας που έχουμε συνηθίσει σε άλλες σειρές του είδους. Η Νόβικ συνθέτει έναν πρωτότυπο σύμπαν με μεγάλη επιτυχία.

`Πέρα από τον καλογραμμένο μαγικό κόσμο, εκτίμησα ιδιαίτερα και την πρωταγωνίστρια. Ο χαρακτήρας της Γκαλάντριελ «ξεδιπλώνεται» πολύ όμορφα και ομαλά κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού βιβλίου. Ανεξάρτητα από τις ιδιομορφίες της [ισχυρή μάγισσα που προβλέπεται ότι θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου] δεν παύει να είναι μία έφηβη που βρίσκεται μακριά από την οικογένειά της, διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα παιδιά, είναι μοναχική και όχι ιδιαίτερα κοινωνική. Όλα αυτά όμως είναι αποτέλεσμα της δύναμης που τη βαραίνει και της περιθωριοποίησης που βιώνει από τους συμμαθητές της και της επίγνωσης ότι αν αφεθεί το τίμημα είναι μεγάλο. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά αστεία, έξυπνη, οξυδερκής και καλή. Τα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται σταδιακά μέσα στο βιβλίο και χτίζουν μία άκρως δυναμική πρωταγωνίστρια με την οποία πολλοί έφηβοι μπορούν να ταυτιστούν ως έναν βαθμό.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς ήδη μεταφράζεται και πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά. Αν με ρωτάς, σίγουρα θα το αγοράσω καθώς ανυπομονώ να μάθω τη συνέχεια της ιστορίας της Γκαλάντριελ.

15 views0 comments
bottom of page