Search
  • Penny

Chain of Iron της Cassandra Clare


Μέσα στο 2021 εκδόθηκαν πολλά βιβλία ωστόσο για μένα μία κυκλοφορία ήταν αυτή που ξεχώρισε και την περίμενα πώς και πώς. Δυστυχώς αν και το αντίτυπο του βιβλίου ήταν στη βιβλιοθήκη μου τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, κατάφερα να το διαβάσω και να το απολαύσω μόλις λίγες εβδομάδες πριν. Λόγος γίνεται για το Chain of Iron, την πολυαναμενόμενη συνέχεια του Chain of Gold και δεύτερο μέρος της τριλογίας The Last Hours.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την Cassandra Clare και τον κόσμο των Κυνηγών των Σκιών, πρόκειται για μία σειρά βιβλίων που ακολουθούν μία ομάδα πολεμιστών Νεφιλίμ οι οποίοι κατάγονται από τον Άγγελο Ραζιήλ και έχουν αφιερώσει τις ζωές τους για πάνω από 1000 χρόνια στην υπεράσπιση των θνητών από τους δαίμονες. Όπλα τους στη μάχη αυτή είναι οι ρούνοι που τους χάρισε ο Άγγελος και ο αδάμας, ένα υλικό με το οποίο σφυρηλατούν τα σπαθιά σεράφ.

Στα διάφορα βιβλία της σειράς η συγγραφέας ακολουθεί διάφορες σημαντικές οικογένειες Κυνηγών των Σκιών όπως: τους Herondale, τους Lightwood, τους Carstairs, τους Blackthorn και τους Fairchild. Οι ιστορίες που πραγματεύεται σε κάθε τριλογία της είναι διαφορετικές και μπορούν να διαβαστούν ξεχωριστά και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, ωστόσο μπορώ να πω με σιγουριά πώς όποιος μυηθεί στο σύμπαν αυτό δύσκολα ξεφεύγει και δεν διαβάζει και τα επόμενα βιβλία. Δυστυχώς πλέον δεν διατίθενται στα ελληνικά και είναι διαθέσιμα μόνο στα αγγλικά. Σε σύγκριση με άλλα βιβλία της ίδιας κατηγορίας [young adult] θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολα όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας καθώς οι περιγραφές είναι εκτενείς και ενδεχομένως να δυσκολέψουν έναν αναγνώστη που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με ξενόγλωσσα βιβλία.

Όσον αφορά την τριλογία The Last Hours, ακολουθούμε την ιστορία της Cordelia Carstairs, η οποία μετακομίζει στο Λονδίνο στις αρχές του 1900. Εκεί συναντά τους παιδικούς της φίλους James και Lucie Herondale. Αν και περίμενε ότι η ζωή της στο Λονδίνο θα ήταν ήσυχη και η μόνη της έγνοια θα ήταν να βρει έναν καλό σύντροφο, πολύ σύντομα ανακαλύπτει ότι η ζωή της στη Βρετανική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά ήσυχη θα είναι.

Στο σημείο αυτό παραθέτω την περίληψη του δεύτερου βιβλίου από το οπισθόφυλλο. {Αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, παρέλειψε την περίληψη καθώς περιέχει spoilers!}

«Cordelia Carstairs seems to have everything she ever wanted. She's engaged to marry James Herondale, the boy she has loved since childhood. She has a new life in London with her best friend Lucie Herondale and James's charming companions, the Merry Thieves. She is about to be reunited with her beloved father. And she bears the sword Cortana, a legendary hero's blade.

But the truth is far grimmer. James and Cordelia's marriage is a lie, arranged to save Cordelia's reputation. James is in love with the mysterious Grace Blackthorn whose brother, Jesse, died years ago in a terrible accident. Cortana burns Cordelia's hand when she touches it, while her father has grown bitter and angry. And a serial murderer is targeting the Shadowhunters of London, killing under cover of darkness, then vanishing without a trace.

Together with the Merry Thieves, Cordelia, James and Lucie must follow the trail of the knife-wielding killer through the city's most dangerous streets. All the while, each is keeping a shocking secret: Lucie, that she plans to raise Jesse from the dead; Cordelia, that she has sworn a dangerous oath of loyalty to a mysterious power; and James, that he is being drawn further each night into the dark web of his grandfather, the arch-demon Belial. And that he himself may be the killer they seek.»

Το βιβλίο είναι απλά εξαιρετικό! Από την πλοκή με τις συνεχόμενες ανατροπές, μέχρι τους ήρωες της σειράς, καλούς και κακούς, όλα είναι άρτια και καλογραμμένα. Αν και οι χαρακτήρες είναι πολλοί, θεωρώ ότι όλοι γίνονται αρεστοί στον αναγνώστη, ακόμα και εκείνοι που στο πρώτο βιβλίο είναι άκρως αντιπαθείς. Αυτό είναι άλλωστε για μένα το ταλέντο της συγγραφέως. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί είναι απλά μοναδικοί. Η ιστορία κλείνει για ακόμα μία φορά αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα τα οποία δυστυχώς δεν θα απαντηθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2022! Οπότε αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα την τριλογία μην στεναχωριέσαι έχεις ακόμα καιρό. Είμαι σίγουρη ότι μετά θα με ευχαριστείς. Εννοείται ότι του βάζω 5/5!!

17 views0 comments